Anja Vroegop, supermarktmanager in Beek


Ik kom uit een echte ondernemersfamilie. Zelf solliciteerde ik op m’n 21e als afdelingsmanager groenten bij Jan Linders. Om ervaring op te doen, want ik wilde een eigen groente- en fruitkraam beginnen. Die kraam is er nooit gekomen, want ik ben niet meer bij Jan Linders weggegaan.

Ik doe veel op intuïtie en hanteer strakke kaders

Bloedfanatiek

Al snel na mijn start als afdelingsmanager groenten kreeg ik de kans om aan het opleidingstraject tot supermarktmanager te beginnen en op m’n 25e stond ik voor het eerst op een eigen vestiging, hier in Beek. Ik was bloedfanatiek... Daarna volgden andere filialen, waaronder een pilot store in Sittard die Supermarkt van het Jaar werd. Ooit heb ik vlak achter elkaar twee winkels geopend, één nieuwe en één relocatie. Om aandacht te krijgen voor de nieuwe winkel heb ik een zangeres van André Rieu laten optreden op de parkeerplaats. Nu ben ik weer terug in Beek, ouder en wijzer. Er werken hier veel jonge mensen die zo snel mogelijk ingewerkt moeten worden. Naast het managen van mijn filiaal doe ik ook veel in het onderwijs, onder andere het geven van gastcolleges. We hebben hier altijd stagiairs en ik vind het een uitdaging om hen te begeleiden om te helpen om hun passie te ontwikkelen. Mijn kracht is het werken op intuïtie en het hanteren van strakke kaders. Dat werkt goed voor mij!

Er heerst hier een informele, amicale sfeer

 Persoonlijke ontwikkeling

Ik ben niet zo’n supermarktmanager die eindeloos rondjes door de supermarkt loopt. Geen micromanager, al was het alleen maar omdat ik er ook dingen bij wil doen. Nu zit ik bijvoorbeeld in een projectgroep voor een nieuw personeels- en salarissysteem. Je moet het voor jezelf spannend weten te houden, zelf diepgang aan je werk geven. Door mijn nieuwsgierigheid pak ik alles met beide handen aan en vraag mijzelf altijd af: hoe werkt dat in de praktijk? Beetje rebels, creatief en niet bang om te experimenteren, dat typeert mij als supermarktmanager wel. We worden gestimuleerd om de regionale markt in te duiken en ik heb mijn winkels altijd op een zelfstandige manier gerund. Daar leer je veel van. Ik vind het belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen en daarom studeer ik nu Bedrijfskunde. Dit wordt aangemoedigd en is dan ook deels op kosten van het bedrijf. Vooral de HR-vakken vind ik leuk. Zo leer ik veel over de strategische kant van bedrijfsvoering en het opent deuren naar nieuwe mogelijkheden.

Jan Linders groeit, inmiddels zitten we al op 60 vestigingen, maar omdat het een echt familiebedrijf is, zijn de lijnen nog altijd kort en heerst er een informele, amicale sfeer. Je kunt iedereen altijd bellen, van de regiomanager tot de financieel directeur. De algemeen directeur stapt soms gewoon binnen en drinkt dan een kop koffie, geweldig toch? Ik ben commercieel én een typisch zuidelijke Bourgondiër en de combinatie van ruimte voor ondernemerschap, de kwaliteit van de producten én de cultuur bij Jan Linders past uitstekend bij mij.